Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Πονάει η μέση μου... | καλη ζωη , υγεια



Εφαρμόζοντας το σωστό και αποφεύγοντας το λάθος, μειώνετε την ένταση των πόνων στη μέση, αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά το πρόβλημα και προλαμβάνετε υποτροπή, επιδείνωση ή μελλοντική επανεμφάνιση.
"Πάσχω από οσφυαλγία" 
Λάθος!
Ο όρος «οσφυαλγία» δεν υποδηλώνει διάγνωση συγκεκριμένης πάθησης, αλλά το βασικό σύμπτωμά της: ισχυρός πόνος (άλγος) που εντοπίζεται στην περιοχή της μέσης (οσφύς). Συνήθως, ο πόνος ξεκινάει έπειτα από απότομη κίνηση ή άρση βάρους, μπορεί να είναι τοπικός ή να αντανακλά στα πόδια (ισχιαλγία) και γίνεται ισχυρότερος με τη σωματική εργασία, την ορθοστασία, το λανθασμένο κάθισμα, την κόπωση, το βήχα ή το φτάρνισμα. Συμβουλή:Αν η οξεία οσφυαλγία δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μετατρέπεται σε χρόνιο πρόβλημα σε περίπου 50% των περιπτώσεων. Πριν λοιπόν επιχειρηθεί οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση, πρέπει να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο του πόνου, ώστε να υπάρξει η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση κι όχι απλώς η ανακούφιση του συμπτώματος.
"Τα προβλήματα στη μέση δημιουργούνται από τον καθιστικό τρόπο ζωής"
Σωστό!
Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη επαρκών σωματικών δραστηριοτήτων ελαττώνουν τη λειτουργικότητα, την ελαστικότητα και τη δύναμη των μυών. Ως αποτέλεσμα, οι σπόνδυλοι προστατεύονται σε μικρότερο βαθμό και γίνονται πιο ευάλωτοι στις επιβαρύνσεις που προκαλούνται από την κακή σωματική στάση, το αυξημένο σωματικό βάρος, τους κραδασμούς ή τις απότομες κινήσεις. Έτσι, αντέχουν πλέον λιγότερο, φθείρονται ταχύτερα, αλλοιώνεται η συνεκτική δομή τους και τραυματίζονται ευκολότερα. Συμβουλή: Ξεκινήστε γυμναστική με σταδιακή προετοιμασία, σωστή καθοδήγηση και συστηματικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και τις ανάγκες σας. Οι υπερβολές περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν.
"Αφού πονάει η μέση μου, έχω σίγουρα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη"
Λάθος!
Ως επί το πλείστον οι πόνοι στη μέση οφείλονται είτε σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης είτε σε κακώσεις σπονδύλων, νεύρων ή μυών. Αρκετές, όμως, φορές μπορεί ο πόνος να είναι αντανακλαστικός, να προκαλείται δηλαδή από άλλες νοσηρές καταστάσεις, όπως κολικό νεφρού, προβλήματα στο πάγκρεας ή τα γεννητικά όργανα, οστεοπόρωση ή, ακόμα, να οφείλεται σε ψυχογενείς λόγους ή αισθητικές επεμβάσεις (π.χ. υπερβολική μεγέθυνση στήθους). Συμβουλή: Αντιμετωπίστε το αίτιο, όχι το σύμπτωμα. Αν, για παράδειγμα, έχετε αρκετά επιπλέον κιλά, η λύση είναι η άμεση απώλεια βάρους.
"Με μερικά παυσίπονα ο πόνος θα μου περάσει"
Λάθος!
Αποφάσεις του τύπου «θα τρίψω τη μέση μου με λίγη αλοιφή, θα πάρω και 1-2 παυσίπονα και αύριο ο πόνος θα μου έχει περάσει» θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά τι προκαλεί τον πόνο. Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε αυθαίρετα κανένα φάρμακο, ακόμα και απλό αναλγητικό. Εάν οι πόνοι είναι έντονοι και εμφανίζονται για πρώτη φορά, ξεκουραστείτε σε αναπαυτική στάση στο κρεβάτι και ζητήστε συνδρομή γιατρού. Εάν σας συμβαίνει συχνά ή πρόκειται για υποτροπή, μην καταφεύγετε στη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν είχατε πάρει παλαιότερα, χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό εάν το αίτιο του πόνου είναι άλλο, τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να δυσκολέψουν τη διάγνωσή της, «σκεπάζοντας» το πραγματικό πρόβλημα.
Η φυσιοθεραπεία βοηθάει σημαντικά
Σωστό!
Τόσο στον οξύ όσο και στο χρόνιο πόνο της μέσης οι φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες (ειδικές θεραπείες, μασάζ, ασκήσεις ενδυνάμωσης, κινητικότητας και αποσυμπίεσης κ.ά.) είναι απαραίτητες: ο πόνος ελαττώνεται ή ελέγχεται σημαντικά, η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης βελτιώνεται και η μυϊκή δύναμη αυξάνεται. Συμβουλή: Μην ξεκινήσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης προτού ελαττωθεί ο πόνος, αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και αποκατασταθεί ο μυϊκός σπασμός. Εάν παραβείτε αυτή την αρχή, η κατάστασή σας μπορεί να υποτροπιάσει.
"Πρέπει να μείνω στο κρεβάτι μέχρι να περάσει εντελώς ο πόνος"
Λάθος!
Η παρατεταμένη κατάκλιση δημιουργεί μυϊκή ατροφία, αγκυλώσεις και άλλα λειτουργικά προβλήματα που δυσκολεύουν τη σωστή αποθεραπεία και αυξάνουν τον απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης. Πλήρης ανάπαυση συστήνεται μόνο όταν ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς, συνήθως για τις πρώτες 48-72 ώρες. Συμβουλή: Όταν ο πόνος είναι υποφερτός, η ανάπαυση πρέπει να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη. Ενδείκνυται να κάνετε αναπνευστικές ασκήσεις για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των κοιλιακών μυών και ήπιο περπάτημα. Αντενδείκνυνται η παρατεταμένη ορθοστασία, το πολύωρο κάθισμα και οι κοπιώδεις εργασίες.
"Χρειάζομαι πολύ σκληρό στρώμα"
Λάθος!
Το πολύ σκληρό στρώμα, όπως και το πάτωμα, όπου ξαπλώνουν κάποιοι πάσχοντες για να «ανακουφιστούν» από τον πόνο, παραμορφώνουν τη φυσιολογική γραμμή της σπονδυλικής στήλης, την αναγκάζουν να σχηματίσει καμπύλη και προκαλούν ανισομερή κατανομή της πίεσης πάνω στους σπονδύλους, αυξάνοντας έτσι την επιβάρυνση που δέχονται. Συμβουλή: Το στρώμα πρέπει να διαθέτει σκληρότητα και πυκνότητα ανάλογη με το βάρος σας, έτσι ώστε να υποστηρίζει ικανοποιητικά και να αγκαλιάζει ισομερώς όλο το σώμα, χωρίς να το αναγκάζει να «βουλιάζει» ή να παίρνει αφύσικες και άβολες θέσεις. Επιπλέον, πρέπει να απορροφά ικανοποιητικά τους κραδασμούς όταν γυρίζετε πλευρό και να σας δίνει τη δυνατότητα να αναπαυτείτε με τη μέγιστη δυνατή άνεση, σε όποια θέση επιθυμείτε.
"Πρέπει να κοιμάμαι με μαξιλάρι"
Σωστό!
Όταν κοιμάστε ανάσκελα, ένα λεπτό μαξιλάρι βοηθάει στην καλύτερη στήριξη του αυχένα και στη σωστότερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε παχύ μαξιλάρι ή πολλά μαξιλάρια, γιατί θα αναγκάσετε τη σπονδυλική στήλη να καμφθεί, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της μέσης. Όταν κοιμάστε στο πλάι, στάση που ανακουφίζει ιδιαίτερα τη μέση, βάλτε επιπλέον ένα λεπτό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, για να αποτρέψετε τη στροφή του μηρού και της λεκάνης.
"Όταν κάθομαι, πρέπει να βάζω μαξιλάρι στη μέση μου"
Σωστό, υπό προϋποθέσεις!
Χρησιμοποιήστε ένα πολύ λεπτό μαξιλαράκι μόνο εάν δεν μπορείτε να στηρίξετε καλά τη μέση σας στη ράχη του καθίσματος και υπό την προϋπόθεση ότι δεν «σπρώχνετε» τη σπονδυλική στήλη προς τα μπρος. Αν το μαξιλάρι είναι πολύ μικρό, πολύ παχύ ή πολύ μεγάλο, η μέση θα αναγκαστεί να πάρει θέση υπερέκτασης και θα επιβαρυνθεί περισσότερο. Συμβουλή: Να κάθεστε σε καθίσματα με ράχη στήριξης, όσο το δυνατόν πιο πίσω στο κάθισμα, μοιράζοντας ομοιόμορφα το βάρος σας. Ρυθμίστε το στήριγμα έτσι ώστε να υποστηρίζει όλη την πλάτη και όχι μόνο τη μέση.
"Όταν ξεκουράζομαι καθισμένος/η, πρέπει να διατηρώ τον κορμό μου πάντα κάθετο"
Λάθος!
Κατ αρχάς, πρέπει να στηρίζετε καλά όλη τη σπονδυλική στήλη πάνω στη ράχη της καρέκλας. Από εκεί και πέρα, εάν ο κορμός είναι εντελώς κάθετος (κλίση 90), η πίεση από το σωματικό σας βάρος θα επικεντρώνεται πάνω στους σπονδύλους της μέσης και ο πόνος μπορεί να αυξηθεί. Αντίθετα, εάν γείρετε ελαφρώς προς τα πίσω πάντα με καλά στηριγμένη όλη την πλάτη σε γωνία περίπου 120-130, το βάρος σας θα μοιραστεί σχεδόν ισομερώς κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την ελάττωση της επιβάρυνσης και συνεπακόλουθα του πόνου.Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε εργονομικό κάθισμα με δυνατότητα ελεγχόμενης κίνησης του στηρίγματος πλάτης. Όταν θέλετε να χαλαρώσετε, γείρετε ελαφρώς προς τα πίσω, διατηρώντας απόλυτη επαφή με το στήριγμα. Αν χρειάζεται, ακουμπήστε τα πέλματα σε υποστήριγμα ποδιών, με τέτοιο τρόπο ώστε το πίσω μέρος των γονάτων να διατηρείται λίγο ψηλότερα από το κάθισμα της καρέκλας.
"Η ειδική γυμναστική προλαμβάνει τις υποτροπές"
Σωστό!
Η ενδυνάμωση και η αύξηση της ελαστικότητας κοιλιακών μυών, ραχιαίων, γλουτιαίων και οπισθίων μηριαίων με ειδικές ασκήσεις αποτελούν το καλύτερο μέσο για την πρόληψη και την αποφυγή υποτροπής των προβλημάτων που οφείλονται σε καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Οι ασκήσεις αυτές ισχυροποιούν το μυϊκό σύστημα, βελτιώνουν την κινητικότητα των σπονδύλων και δημιουργούν έναν πανίσχυρο «φυσικό κορσέ» προστασίας των σπονδύλων. Συμβουλή: Οι ασκήσεις είναι ωφέλιμες, αλλά δεν αποτελούν πρόληψη ή θεραπεία από μόνες τους. Σωστές στάσεις και συνήθειες στις καθημερινές δραστηριότητες, τακτική, αλλά με μέτρο άσκηση, ήπιο καθημερινό βάδισμα σε ομαλό έδαφος, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι τα «μυστικά» για να μην έχετε ποτέ ξανά πρόβλημα με τη μέση σας!
"Το καλύτερο σπορ για τη μέση είναι η κολύμβηση"
Σωστό!
Η κολύμβηση και οι ασκήσεις γυμναστικής σε πισίνα ή θάλασσα επιδρούν ευεργετικά στη μέση, γιατί βελτιώνουν την ευλυγισία και τη μυϊκή δύναμη, χωρίς να προκαλούν πόνο, λόγω της άνωσης του νερού, που «ελαττώνει» το σωματικό βάρος και διευκολύνει τις κινήσεις. Επιπλέον, η εναλλασσόμενη πίεση του νερού προκαλεί ένα είδος μάλαξης, κάτι που επιφέρει άμεση ανακούφιση του πόνου. Συμβουλή: Η πισίνα πρέπει να έχει κυμαινόμενο βάθος και να επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή σας στο νερό (αντιολισθητικά πλακάκια, σκαλίτσες εισόδου-εξόδου, ειδικά σχοινιά στήριξης).
"Απαγορεύεται η γυμναστική με βάρη"
Σωστό στην αρχή, λάθος στη συνέχεια!
Η γυμναστική με βάρη απαγορεύεται μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Μετά τη σταθεροποίηση υπάρχουν ασκήσεις με ειδικά όργανα και ελεύθερα βάρη που ισχυροποιούν τη μέση χωρίς να την καταπονούν. Βέβαια το είδος των ασκήσεων, η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα της εκγύμνασης πρέπει να είναι εξατομικευμένα και απολύτως ελεγχόμενα. Συμβουλή: Αποφεύγετε να σηκώνετε πολλά κιλά, την άρση βαρών από το πάτωμα και τις ασκήσεις όπου η πλάτη δεν στηρίζεται καλά, καμπουριάζει ή έρχεται σε υπερέκταση. Προτιμήστε ασκήσεις σε σταθερά όργανα ή αλτήρες, μην ανυψώνετε βάρη πάνω από το κεφάλι ή στηριγμένα πάνω στον αυχένα και μην «κλέβετε» κινώντας τη μέση για βοήθεια. Στις όρθιες ασκήσεις διατηρείτε τον κορμό ίσιο και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Σε ασκήσεις που κάνετε καθισμένοι, να στηρίζετε καλά όλη την πλάτη. Όταν κάνετε ασκήσεις ανάσκελα, να έχετε πάντα τη μέση σε επαφή με το πάτωμα ή τον πάγκο.
"Το χρόνιο πρόβλημα στη μέση αντιμετωπίζεται με εγχείρηση"
Λάθος!
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ενδείκνυται η συντηρητική θεραπεία με ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, εκμάθηση σωστών στάσεων, ειδικές ασκήσεις κ.λπ. Η χειρουργική επέμβαση αφορά μόνο το 2-5% των πασχόντων και επιβάλλεται σε απολύτως συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν τις ανάλογες ενδείξεις για παράδειγμα, όταν ο πόνος είναι χρόνιος, παρατεταμένος και δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή ή όταν στην οξεία φάση του προβλήματος υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά φαινόμενα, όπως η αδυναμία ελέγχου και κίνησης των κάτω άκρων. Συμβουλή: Πριν αποφασίσετε να κάνετε εγχείρηση, κλασική ή με λέιζερ, ενημερωθείτε σφαιρικά για τα υπέρ και τα κατά, ζητώντας την άποψη τουλάχιστον τριών εξειδικευμένων γιατρών με ανάλογη εμπειρία. Εάν και οι τρεις σάς πουν ότι χρειάζεστε επέμβαση, δεν σας μένει άλλη λύση. Εάν υπάρχει διαφωνία, ψάξτε το λίγο διαφορετικά.
Οι αποτελεσματικότερες συμπληρωματικές θεραπείεςΔεν υπάρχει ένας τρόπος θεραπευτικής αγωγής που να ενδείκνυται για όλους: κάθε πρόβλημα στη μέση είναι «διαφορετικό» και κάθε ασθενής «διαφέρει». Με την καθοδήγηση του γιατρού σας πρέπει να βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα και ποιοι συνδυασμοί λύσεων αποδίδουν περισσότερο
Back school: πρόγραμμα εκπαίδευσης. Βοηθάει να αποκτήσετε σωστή αντίληψη της μηχανικής συμπεριφοράς της σπονδυλικής στήλης στις διάφορες στάσεις και κινήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί η φόρτιση που δέχεται. Μαθαίνετε πώς να βελτιώσετε το αντανακλαστικό στάσης, πώς να διορθώσετε τις λανθασμένες συνήθειες και πώς να χρησιμοποιείτε με περισσότερη ασφάλεια το σώμα σας.
Βελονισμός:μειώνει τους πόνους. Συγχρόνως, μπορεί να περιορίσει τη χρήση αναλγητικών, προκαλώντας την ενδογενή απελευθέρωση ενδορφινών κι άλλων ουσιών που δρουν ως φυσικά παυσίπονα.
Διαδερμικός ερεθισμός (ΤΕΝS):ερεθίζει εξειδικευμένα αισθητικά και κινητικά νεύρα, εμποδίζοντας έτσι το μήνυμα του πόνου να φτάσει στον εγκέφαλο. Συμβάλλει επίσης στην ενδυνάμωση των ατροφικών μυών.
Ιαματικά λουτρά και υδροθεραπεία:αποφορτίζουν τη σπονδυλική στήλη από το βάρος που δέχεται, χαλαρώνουν τη μέση ξεμπλοκάροντας τους μυς, αυξάνουν την κινητικότητα.
Κατάλληλη διατροφή:απαλλάσσει από τα περιττά κιλά που επιβαρύνουν γενικότερα την πλάτη, προστατεύει το στομάχι και το έντερο κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, ενισχύει τη δράση των φαρμάκων χωρίς αύξηση της δοσολογίας τους.
Μπάλα γυμναστικής (fit ball):χρησιμοποιείται ως κάθισμα αντί για την κοινή καρέκλα. Βελτιώνει την ισορροπία, προάγει τη μυϊκή συνεργία, αυξάνει τη λειτουργική δράση των μυών (στήριξη σπονδυλικής στήλης).
Ομοιοπαθητικά και φυτοθεραπευτικά: σκευάσματα ανακουφίζουν από τους πόνους χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων, τονώνουν ήπια τον οργανισμό.
Όργανο αντιστροφής βαρύτητας:συσκευή ασφαλείας στην οποία ξαπλώνετε και με ειδικό μηχανισμό γυρίζετε σταδιακά ανάποδα, το κεφάλι κάτω - τα πόδια πάνω. Τεντώνει τη σπονδυλική στήλη, ανακουφίζει τους σπονδύλους από την πίεση.
Πυρηνόλυση:εξειδικευμένη τεχνική που γίνεται με έγχυση ειδικών ενζύμων ή ιατρικού όζοντος στο κέντρο του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ελαττώνει το πρήξιμο, περιορίζει τη φλεγμονή, απαλλάσσει το νεύρο από την πίεση, αυξάνει τη δυνατότητα ίασης.
Σιάτσου:επενεργεί ευεργετικά στις σκανδάλες πρόκλησης πόνου, αποκαθιστά την ενεργειακή ισορροπία, ελαττώνει τις φλεγμονές.
Συμπληρώματα διατροφής:γλυκοσαμίνη, χονδροτεϊνη, μεθυλοσουλφίδιο, εκχύλισμα λυκίσκου, κουρκουμίνη, μαγγάνιο, βιταμίνη C, ιχθυέλαια και ω-3 λιπαρά έχουν ένδειξη χρήσης σε ορισμένες καταστάσεις (π.χ. φλεγμονές) και προσφέρουν μια επιπλέον βοήθεια.
Τεχνικές ΜcΚenzie:πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων βασισμένο στη μηχανική διάγνωση και θεραπεία της σπονδυλικής στήλης, με σκοπό την αποθεραπεία προβλημάτων μηχανικής αιτιολογίας.
Υπερβαρικό οξυγόνο:γίνεται σε ειδικό θάλαμο αποσυμπίεσης. Αυξάνει την ταχύτητα ανάρρωσης μέσω της μεγαλύτερης οξυγόνωσης.
Υπέρηχοι, διαθερμίες και ειδικά λέϊζερ:χαλαρώνουν το μυϊκό σπασμό, αμβλύνουν τον πόνο, επιταχύνουν την επούλωση.
Φυσιοθεραπεία και κινησιοθεραπεία:ανακουφίζουν από τον πόνο, αποσυμπιέζουν τη σπονδυλική στήλη, αντιμετωπίζουν τις λειτουργικές ανισορροπίες, ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα, βελτιώνουν την κινητικότητα.


Από τον ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πονάει η μέση μου... | καλη ζωη , υγεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου